Tenuta San Pietro je (za hrvatske standarde) mala, obiteljska vinarija boutique tipa: male količine, visoka posvećenost kvaliteti. Povrh toga, opredjeljeljenost za bio proizvodnju, certificiarno.
“Tenuta San Pietro povijesna je organska vinogradarska tvrtka u GAVI D.O.C.G. smješteno na valovitim brežuljcima općine Tassarolo između Pijemonta i Ligurije. Imanje se prostire na ukupnoj površini od 100 hektara, od čega je 35 zasađeno Cortese di Gavi, a mali dio domaćim crnim sortama grožđa (Albarossa, Barbera, Nibio) i Cabernet Sauvignonom za proizvodnju Monferrato DOC Rosso, Chardonnay kojeg koristimo za proizvodnju pjenušavih vina; preostali dio zauzimaju livade i hrastove i bagremove šume koje štite brojne vrste divljih životinja. Tassarolo je jedna od 11 općina koje proizvode Gavi DOCG, veličanstveno područje bogato tvrđavama, dvorcima i krajolicima koji oduzimaju dah.”
Površina zasađenog vinograda: ha 22
Sorta grožđa: 100% Cortese
Sustav rezidbe: tradicionalni Guyot
Uzgoj: organsko-biodinamička metoda. Loze se uzgajaju bez upotrebe gnojiva i agrokemikalija.
Prinos: 9000 kg / ha
Tlo: vapnenasto ilovasto tlo, izvrsne teksture, dobra prisutnost minerala.
Geološka zona: Tassarolo, brežuljak, 300 m (nmvv), jugoistočna izloženost.
Berba grožđa: polovica rujna, ručna berba.
Način proizvodnje vina: mekano drobljenje grožđa; mošt dobiven prirodnim pretakanjem fermentirao je u spremnicima od nehrđajućeg čelika pod kontrolom temperature. Alkoholna fermentacija odvija se bez upotrebe odabranih kvasca u razdoblju od 20/25 dana. Trajnost vina traje najmanje 2/3 mjeseca, a nakon hladne stabilizacije buteljira se početkom ožujka.
Sadržaj alkohola: 12%
Ukupna kiselost: 6 g / l
Preostali šećer: 2 g / l
Boja: slamnato žuta s blago zelenkastim odsjajima.
Miris: intenzivni mirisi bijelog cvijeća i voća pogoršani nježnom mineralnošću.
Okus: svjež, dobre strukture usklađen s elegancijom i ugodnošću, uravnoteženom kiselošću i dobrom postojanošću na kraju.
Poslužite uz: izvrsno kao aperitiv, uspješno se slaže s glavnim jelima, bijelim mesom, ribom i povrćem.
Temperatura posluživanja: 8/10 ° C