Autohtona sorta grožđa Pecorino, pronađena je u planinskom zaleđu zahvaljujući svojoj visokoj kvaliteti koju su istraživanje i strast ponovno iznijeli na vidjelo. Ciprea dolazi iz otkrića: počast
Picenijevoj kulturi i korištenju školjki kao ukrasa.
Svijetla boja sa zelenkastim nijansama. Buket pun složenosti u kojem prevladavaju mirisi žutog voća i kadulje. Evolucija je spora i progresivna, a u kontaktu za zrakom dovodi do naglašenih
mineralnih nota. Punog je tijela, postojano, elegantno, karakterizira ga svježina i dobro je uravnoteženo. Dobar potencijal starenja.
Vinarija Simone Capecci nalazi se u mjestu Ripatransone u talijanskoj regiji Marche, u srcu brdovitog područja Piceno, nekoliko kilometara od Jadranskog mora (otprilike preko puta Šibenika/Splita). Obiteljska je to vinarija osnovana krajem 80-ih godina, a danas je vode braća Simone i Daniele Capecci, koji kombiniraju tradiciju s modernim enološkim pristupom.
Vinogradi se prostiru na oko 35 hektara na nadmorskoj visini između 250 i 350 metara, s tlom bogatim glinom i vapnencem, što pogoduje sortama Pecorino, Passerina i Montepulciano.
Vina se proizvode isključivo iz vlastitih nasada, s naglaskom na autentičnost lokalnih sorti i izražavanje terroira Picena. Najpoznatije etikete su Capo di Vigna, Olmo di Jorio, Marche Passerina Porta Tufilla i Babò Pecorino. Vina nove euoropski certifikat ekološke proizvodnje.
Vinarija je poznata po čistom, preciznom stilu vina, s jasnim mineralnim karakterom, svježinom i izraženom aromatikom, što ju je učinilo jednom od najcjenjenijih u regiji Marche.
Wine & Spirits Wholesalers of America 2023 bio ocijenjen i nagrađen s Best of Show i Double Gold.
