Quinta de São José (Quinta je portugalska riječ za posjed s vinogradom) smještena je u srcu doline Douro, u mjestu Ervedosa do Douro, te je dio portfelja renomirane kuće Falua. Vinogradi se prostiru na kamenitim, škriljevitim terasama sjeverne ekspozicije, gdje nastaju vina iznimne dubine, elegancije i autentičnog terroir-izraza. U proizvodnji se naglasak stavlja na čistoću, preciznost i prirodnu ravnotežu između snage i svježine, što rezultira vinima prepoznatljive finoće i trajnosti. Quinta de São José obuhvaća linije crnih, bijelih i rezervnih vina koja vjerno predstavljaju plemeniti karakter regije Douro.
Sorta: Touriga Nacional
Vrlo duboka i ljubičasta boja, vrlo složeni i izraziti okusi, gdje prevladavaju voćna i cvjetna priroda sa začinskim notama, note crnog papra koje dolaze iz drveta dobro su integrirane i uravnotežene s vinom. Okus pokazuje uravnoteženu svježinu, voćnost, vrlo dobru strukturu s odličnim taninima. Dobar i dug završetak s odličnom ravnotežom. Ovaj uravnoteženi sastav snage i elegancije doprinosi potencijalu starenja, tako da će vino imati koristi od nekoliko godina u boci.
Grožđe se bere u kutije od 25 kg u optimalnoj zrelosti; s ciljem da ta zrelost dovede do što većih koncentracija aroma i polifenola.
Masulj fermentira se u inox bačvama i lagarima*. Nakon malolaktične fermentacije, vino odležava u novim i rabljenim francuskim hrastovim bačvama od 400 litara oko 12 mjeseci.
*lagar označuje plitku, kamenu posudu ili bazen (najčešće od granita) u kojoj se tradicionalno gaze grožđe – osobito u regiji Douro, pri proizvodnji port vina i vrhunskih crnih vina. To je najstariji oblik preše, ali i danas ga mnoge prestižne vinarije koriste jer ručno gaženje grožđa u lagaru omogućuje nježno i ravnomjerno otpuštanje soka bez lomljenja koštica, čime se izbjegava gorčina i postiže bolja ekstrakcija boje, aroma i tanina.
