Prunotto je jedan od važnih i vrlo poznatih te cijenjenih podruma vinogorja regije Pijemont u sjevernoj Italiji, poznatoj po velikim vinima iz sorte nebbiolo: Barolo i Barbaresco sa istoimenih zaštićenih vinogradarskih područja.
Prunotto je od 90tih godina jedan od bisera u niski posjeda i vinarija slavne, toskanske, vinarske obitelji Marchesi Antinori a to znači da je ljestvica postavljena vrlo visoko.
Bussia je jedan od glasovitih “cru” pa čak bi mogli reći i “gran cru” vinograda ovog područja. Iz godine u godinu Bussia intrigira izuzetnim vinima koja poznaju i kolekcionari i vinski ljubitelji.
Saznajte više o Prunotto vinariji i njenim vinima: Prunotto
Vigna Colonnello proizvodi se s jednog jedinog cijenjenog hektara u području Monforte d’Alba. Ovo vino predstavlja dva spojena duha područja Barolo i slavi susret dvaju prvoklasnih terroira. Vino sa svilenkastim taninima sposobnim izraziti finoću i eleganciju tortonskih tla, a istovremeno istaknuti strukturu i snagu serravallijskog terena.
Nakon berbe, grožđe je doneseno u podrum i nježno zgnječeno; samo 65% grožđa je očišćeno od peteljki. Maceracija na kožici u spremnicima od nehrđajućeg čelika trajala je otprilike 7 dana na temperaturi koja nije prelazila 30 °C. Malolaktična fermentacija završena je prije kraja zime. Vino je odležavalo u francuskim hrastovim bačvama različitih kapaciteta 18 mjeseci i 24 mjeseca u bačvama od nehrđajućeg čelika. Nakon punjenja u boce, vino je odležavalo dodatnih 24 mjeseca prije nego što je pušteno u prodaju.
Vigna Colonnello je crvene boje s rubin-narančastim nijansama. Miris predstavlja ugodne arome latica ruže, maline i nara koji se stapaju sa začinskim i balzamičnim notama. Njegovo intenzivno nepce ima meke, podatne tanine, ispunjava usta s dugotrajnim, gustim završetkom.
