Posebnost, specijalitet svog kraja: Muscat de Noel iz francuskog Roussillona, u vinorodnoj regiji na granici sa Španjolskom.
Potekao s glinasto-vapnenačkih terasa Roussillona, Muscat de Noël odražava precizno znanje i pažljivu vinifikaciju kako bi se uhvatila svježina i aromatično bogatstvo Muscata iz Aleksandrije i Muscata Petits Grains.
Grožđe vino dolazi iz vinograda u ravnici Roussillona, koji se proteže preko brežuljaka i širokih glinasto-vapnenačkih terasa prekrivenih škriljevcima.
Parcele se pomno biraju. Grožđe se odstranjuje od peteljki i lagano mulja, nakon čega prolazi maceraciju na kožicama u trajanju od dvanaestak sati prije prešanja u zaštiti od zraka. Fermentirajući mošt se zaustavlja dodatkom neutralnog vinskog alkohola.
Muscat de Noël uživa se već trećeg četvrtka u studenome. Poseban je po tome što nudi svu svježinu i arome tek ubranog grožđa.
Njegova suptilno zlatna, bistra boja s bisernim odsjajima poziva na uživanje. Ističe se aromama citrusa, egzotičnog voća, bijelih breskvi, ličija, narančina cvijeta i svježe mente.
Svježina i nježnost Muscata de Noël omogućuju brojne gastronomske kombinacije. Izvrsno prati foie gras, bijela mesa, ribu… Njegove intenzivne arome posebno se slažu s plavim sirevima poput Roqueforta ili svježim kozjim sirom. U harmoniji je i sa sorbetom od manga, desertima s medom, tartom od limuna sa snijegom, brioširanom galette des rois, galette s frangipane kremom te, naravno, s božićnim kolačem bûche de Noël. Najbolje ga je poslužiti rashlađenog (8–10 °C) za optimalan doživljaj. Alk. 15,5%
