Santa Pia se proizvodi iz vinograda površine 15 hektara u području zvanom Santa Pia, smještenom na grebenima odmah ispod grada Montepulciana. Ovo područje ima pjeskovito ilovasto tlo bogato kamenitim naslagama poznatim kao „scheletro“ koje omogućuju Antinorijevcima da stvore elegantan, ali tradicionalan izraz sorte Sangiovese koji odražava karakteristike ovog povijesnog vinarskog područja. Prva berba koja je proizvedena bila je 2001. godine.
Ime imanja dolazi od povijesne farme koja se nekoć nalazila tamo, u vlasništvu grofa Braccija, čiji se grb pojavljuje na logotipu imanja; ruka prekrivena oklopom koja maše mačem. Marchesi Antinori je stekao imanje 1990. godine.
Posjed se prostire na površini od 508 hektara, a vinogradi pokrivaju površinu od 340 hektara podijeljenih u dva bloka: prvi je 366 hektara od kojih je 237 zasađeno vinogradima i nalazi se na granici između gradova Montepulciano i Cortona. Drugi blok je 142 hektara od kojih je 103 zasađeno vinogradima, proteže se sve do Montepulciana i obuhvaća tri najpoznatije parcele zemlje poznate po proizvodnji izvrsnih crnih vina: Cervognano, Santa Pia i Gracciano.
Tlo: Pjeskovita ilovača bogata vrlo sitnim šljunkom.
Maceracija na kožici trajala je 20 dana uz korištenje delikatnih mehaničkih tehnika za izdvajanje mekih, podatnih tanina. Nakon završetka malolaktične fermentacije, vino je prebačeno u bačve od 500 litara na odležavanje u bačvama koje je trajalo otprilike 12 mjeseci. Vino je zatim odležavalo u bocama dodatnih 20 mjeseci prije nego što je pušteno u prodaju.
Vigneto Santa Pia 2019. je rubin crvene boje. Miris se otvara notama zrelog crvenog voća i crnog papra, a prate ga slatki osjet vanilije. Rafinirani, elegantni i dobro uravnoteženi tanini Vigneto Santa Pie su podatni i održavani iznimnom svježinom. Arome zrelog voća i vanilije odjekuju u završnici.