Vinjak odležan 10 godina u hrastovim bačvama, destiliran tradicionalnim bain-marie postupkom.
Njegova aroma podsjeća na slastičarnicu punu kremastih kolača, punča od jaja (Eggnog) i tiramisu torte.
Arzente je vinski destilat s prilično jedinstvenom pričom iza svog imena. Nekada su se talijanski vinski destilati nazivali ‘Cognac’. To je uzrokovalo beskrajne prepirke s Francuskom sve dok 29. svibnja 1948., na kraju Drugog svjetskog rata, nije potpisan sporazum kojim se Italija odrekla naziva Cognac, rezerviranog samo za vinske destilate iz područja Charente u Francuskoj. Stoga je bilo potrebno pronaći drugo ime. Nekoliko godina ranije, pjesnik Gabriele Dannunzio predložio je talijanizaciju naziva Cognac, zamijenivši ga s ‘Acquarzente’, a zatim skraćeno na ‘Arzente’.
Arzente se destilira na niski udio alkohola kako bi se zaštitili njegovi hlapljivi spojevi, odgovorni za arome i mirise; u tu svrhu koristimo parni alembik destilator s diskontinuiranim ciklusom (zanatska metoda) koji omogućuje precizno uklanjanje glave i repa destilata.
Arzente svoju aromatičnu složenost duguje prirodnom desetogodišnjem odležavanju. Prvih sedam godina koristimo bačve od slavonskog hrasta, a sljedeće dvije godine bačve od 350 litara od hrasta Limousin. Na kraju, prije punjenja u boce, odležava godinu dana u bačvama od 225 litara od hrasta Allier.
Arzente se puni “purezza”, što znači da se ne miješa s drugim različitim serijama rakije.
Svaka boca na svojoj etiketi nosi millesimo, odnosno godinu destilacije.
