Denominacija: Regional Tejo
Sorta: Arinto*
*Arinto je autohtona portugalska sorta bijelog grožđa, jedna od najvažnijih u zemlji. Najpoznatija je po svojoj izraženoj svježini, visokoj prirodnoj kiselosti i sposobnosti da daje vina koja odlično stare u boci.
Osnovne značajke:
Boja vina: svijetložuta, često sa zelenkastim odsjajem.
Arome: limun, zelena jabuka, grejp, biljne i mineralne note; kod odležavanja razvija tonove meda i oraha.
Stil: suho, svježe, mineralno, s čvrstom strukturom i živom kiselinom.
Područja uzgoja: posebno cijenjena u regiji Bucelas (gdje je glavna sorta), ali i raširena u Vinho Verde, Tejo, Alentejo i Lisboa.
Uloga u kupažama: često se koristi za uravnoteživanje aromatičnijih ili punijih sorata, te kao baza za pjenušce zbog svoje prirodne svježine.
Arinto je sorta koja daje elegantna, dugovječna vina s naglašenom svježinom i mineralnošću, često uspoređivana s chablis-stilom Chardonnay vina.
O vinu:
Intenzivna aroma kojom dominiraju limunske, mineralne i elegantne začinske note. Kompleksan okus, volumen i svježina savršeno se kombiniraju s mineralnošću. Elegantno s dugim, postojanim završetkom.
Grožđe se bere ručno, rano ujutro u male gajbe od 15 kg kako bi se sačuvala svježina.
Po dolasku u vinariju grožđe se hladi na 5ºC. Nakon mućenja slijedi maceracija, nakon čega slijedi blago prešanje i duga maceracija 8 dana na 6ºC.
Mošt se bistrio dekantiranjem, a zatim slijedi alkoholna fermentacija.
Fermentacija je u bačvama od francuskog hrasta druge, treće i četvrte godine te je odležavanje na talogu trajalo 10 mjeseci.
