Conde San Cristóbal nalazi se u povijesnom Pago de Valdestremero. Imanje, s 80 hektara vlastitog vinograda, nalazi se u blizini Peñafiela, Valladolid, u srcu D.O., na takozvanoj „Zlatnoj milji“ Ribera del Duero. Vinograd je podijeljen na više mikroparcela s jednom sortom Tinta Fina. Privilegirana orografija imanja, složenost sastava njegovih 7 vrsta tla, kao i različite nadmorske visine i orijentacije sadnje, omogućuju proizvodnju vina s osobnošću, koja se odlikuju voćnim karakterom, bojom i izvanrednom dugotrajnošću.
Vinograd Valdestremero, na 880 m nadmorske visine, Peñafiel. Tlo je pjeskovito-ilovasto, s visokim udjelom šljunka i pH vrijednošću 8,4, što omogućuje korijenu da prodre 80 do 120 cm u dubinu.
Grožđe se bere ručno u sanducima od 12 kg i pažljivo klasificira na stolu za sortiranje, zatim se koristi odstranjivač peteljki s niskim brojem okretaja, grožđe se potom prenosi u fermentacijske tankove. Hladna maceracija provodi se na niskoj temperaturi (8°C) tijekom 3-5 dana, nakon čega slijedi alkoholna fermentacija koja traje između 9 i 12 dana na kontroliranim temperaturama (20-24°C). Na kraju, vino prolazi kroz dugu maceraciju krutih tvari tijekom 7-10 dana.
15 mjeseci u francuskim hrastovim bačvama
Boja: Rubinsko crvena boja, intenzivna i svijetla.
Miris: Elegantno, mirisno vino s velikom koncentracijom i intenzitetom. Kompleksna i intenzivna aroma, sa svježom mineralnom bazom.
Okus: Snažan i bogat na nepcu, sa svježim zaobljenim taninima.
Vino ograničenog izdanja koje izrađujemo samo od najboljih berbi.
Uparivanje s hranom: Idealan prilog uz pečenu mladu janjetinu, janjeće kotlete i ostalo meso s roštilja, suhomesnate proizvode i zrele sireve.
Tim Atkin, 2023: 93 points
