Vinograd
Vinogradi se nalaze se na 200 metara nadmorske visine u središnjoj Istri, a trsovi su strateški posađeni na jugozapadnoj padini. Ovaj položaj osigurava dovoljno izloženosti sunčevoj svjetlosti, a vinova loza ima koristi od svježeg povjetarca sa mora. Tlo vinograda sastoji se od sivog fliša, koji je kombinacija lapora, pješčenjaka i mekšeg vapnenca. Terroir je poboljšan predanošću organskim i biodinamičkim metodama koje pridonose profinjenom karakteru Ottocenta Pinot Sivog. Napravljen je iz dva vinograda sivog pinota, a ovo vino utjelovljuje bit izuzetnog terroira i nudi aromatičnu dubinu, profinjenu teksturu i živahnu svježinu koja definira njegove posebne kvalitete.
Vinifikacija
Grožđe Sivog Pinota pedantno se bere i zasebno fermentira u velikom foudréu na kontroliranoj temperaturi od 18-20 stupnjeva Celzijusa. Nakon fermentacije vina odležavaju u velikim bačvama od starog austrijskog hrasta dvije godine. Austrijski hrast usporava starenje zbog čvršćih vlakana u drvu koje vinima daje kompleksnost i suptilne nijanse, omogućujući im da s vremenom razviju dubinu, strukturu i skladnu integraciju okusa. Produljeni proces odležavanja dodaje sofisticiranost i profinjenost vinu koje se ne može klasificirati kao crno, rose ili bijelo vino.
Berba 2021
Berba 2021. u istarskoj regiji vinove loze pokazala se izuzetnom ne samo u Istri nego i u Hrvatskoj, s hladnim proljetnim temperaturama popraćenim relativno suhim i hladnim uvjetima, idealnim za cvatnju. Umjerena količina oborina dodatno je pridonijela zdravom rastu vinograda. Tijekom cijele sezone prosječne temperature od 21 stupanj Celzijusa stvorile su optimalno okruženje za grožđe, što je rezultiralo ravnomjernim dozrijevanjem i uravnoteženim okusima. Sazrijevanje u hrastovim bačvama dodatno je pridonijelo uravnoteženoj i svježoj taninskoj strukturi vina, dodajući dubinu i kompleksnost. Ovaj spoj na prekrasan način dočarava bit istarske regije, prikazujući njezin jedinstveni terroir i izražavajući izvanredan karakter berbe 2021.
Alk.: 14% – kiseline: 5,9 g/L – pH: 3,5 – sulfati: 9 mg/L, – ostatak sladora: 1,9 mg/L
