Decanter Parker 97+/100 – J. Robinson
1ER GRAND CLU CLASSE A
Napomena vezana uz izgled berbe 2022: Chateau Angelus je odlučio berbu 2022 puniti u posebnu bocu, napraviti odmak od dobro poznate boce sa žutom etiketom.
U posljednjih trideset godina, Hubert de Boüard de Laforest neprestano je osporavao prakse i tehnike u korist svog zemljišta i jedinstvenih karakteristika vina koja se na njemu uzgajaju, omogućujući Château Angelus da bude prepoznat kao jedno od vodećih imanja u svom apelacijskom području. To priznanje dokumentirano je u jednoj klasifikaciji za drugom, a posljednja od njih dodijelila je Château Angelusu status Premier Grand Cru Classé “A”.
Vinifikacija se odvija u hrastovim i nehrđajućim čeličnim bačvama za Merlot, u betonskim bačvama za Cabernet Franc – Hladno namakanje na 8°C za neke bačve, ovisno o karakteristikama grožđa, u trajanju od 4 dana do jednog tjedna – Temperatura alkoholne fermentacije do 28°C – Maceracija nakon fermentacije na 28 do 30°C, u trajanju od 1 do 3 tjedna.
Odležavanje 22 mjeseca – – u novim bačvama od francuskog hrasta, te u 30 hl foudresu za dio Cabernet Franca, odabranog zbog posebno suptilnog karaktera njegovih aroma.
60% Merlot, 40% Cabernet Franc
Vino pokazuje živahnu, duboku, gustu, tamnoljubičastu boju. Arome su pažljivo očuvane tijekom cijelog procesa vinifikacije i pokazuju širok raspon svježeg crnog voća i intenzivno cvjetnu stranu koja podsjeća na ljubičice. Glatko i sočno, ali i nježno i precizno na nepcu, berba 2022. otkriva prepoznatljivu svježinu i vertikalnost Cabernet Franca. Hrast je već dobro integriran, što omogućuje da hrskavo, aromatično zrelo voće dođe do izražaja. Dug i začinjen završetak, potkrijepljen svilenkastim, čvrsto povezanim taninima. Okusi vina dugo se zadržavaju u ustima, čini se da nikada ne žele završiti. Ova berba je bogata slanošću i kompleksna te ima veliku napetost i svježinu. Pokazuje golemu sposobnost prilagodbe terroira Angelusa klimatskim promjenama.
