La Mancha je najveća vinska regija na svijetu koja se prostire na 30.700 km2. Njeni idealni klimatski uvjeti i jedinstvena tla proizvode izvanredno koncentrirana i aromatična vina.
Bodegas Artero, sa sjedištem u Noblejasu (Toledo), oko 80 km južno od Madrida, izgrađen je 1940. godine. Ovaj vinogradar posjeduje i/ili kontrolira ukupno 400 hektara vinograda smještenih na prosječnoj nadmorskoj visini od 660 metara nadmorske visine, s prosječnom starošću od 40 godina. Podrum Bodegas Artero posjeduje više od 1.500 hrastovih bačvi za odležavanje. Artero je nazvan po ulici u kojoj je rođen i odrastao osnivač vinarije, Blas Muñoz García de la Rosa. Danas obitelj još uvijek čuva dom predaka u ovoj ulici, gdje se podzemni vinski podrum iz 17. stoljeća ispod kuće još uvijek koristi za odležavanje najboljih obiteljskih vina.
Prosječna starost loza za ovo vino je oko 20 godina.
Nakon pregleda kvalitete grožđa odvaja se od peteljki, gnječi i prethodno macerira na 15ºC tijekom 24 sata. Kasnije se fermentira i macerira tijekom 10 dana na konstantnih 25º C.
Vino odležava 24 mjeseca u američkim i francuskim hrastovim bačvama od 225 litara prije nego što se bistri i puni u boce. Zatim se ostavlja da odstoji u bocama najmanje šest dodatnih mjeseci prije nego što se pusti u prodaju.
Boja: Tamnocrvena boja trešnje.
Miris: Pokazuje uravnotežen miris, s ugodnim tostiranim notama. Čiste arome trešnje, šljive, grožđica, lovorovog lista i eukaliptusa.
Okus: Na nepcu je svilenkast, s okusima zrelog voća uz note začina, kave, malo vanilije i cimeta. Tanini se ugodno tope, a završetak je postojan.
Uparivanje s hranom: Kombinira se s pečenim mesom i varivima, povrćem i zrelim sirevima.
34% Tempranillo, 33% Merlot, 33% Syrah
90 points: James Suckling
