Tenuta San Pietro je (za hrvatske standarde) mala, obiteljska vinarija boutique tipa: male količine, visoka posvećenost kvaliteti. Povrh toga, opredjeljeljenost za bio proizvodnju, certificiarno.
“Tenuta San Pietro povijesna je organska vinogradarska tvrtka u GAVI D.O.C.G. smješteno na valovitim brežuljcima općine Tassarolo između Pijemonta i Ligurije. Imanje se prostire na ukupnoj površini od 100 hektara, od čega je 35 zasađeno Cortese di Gavi, a mali dio domaćim crnim sortama grožđa (Albarossa, Barbera, Nibio) i Cabernet Sauvignonom za proizvodnju Monferrato DOC Rosso, Chardonnay kojeg koristimo za proizvodnju pjenušavih vina; preostali dio zauzimaju livade i hrastove i bagremove šume koje štite brojne vrste divljih životinja. Tassarolo je jedna od 11 općina koje proizvode Gavi DOCG, veličanstveno područje bogato tvrđavama, dvorcima i krajolicima koji oduzimaju dah.”
“Crveno vino proizvedeno od kombinacije grožđa sorti Albarossa, Barbera i Cabernet Sauvignon čija se različita obilježja spajaju u skladnoj ravnoteži arome i okusa.”
Površina vinograda: ha 5
Sorta grožđa: 40% Albarossa, 40% Barbera, 20% Cabernet Sauvignon.Sustav rezidbe: tradicionalni Guyot.
Uzgoj: organsko-biodinamička metoda. Loze se uzgajaju bez upotrebe gnojiva i agrokemikalija.
Prinos: 9000 kg / ha
Tlo: vapnenasto ilovasto tlo, izvrsne teksture, dobra prisutnost minerala.
Geološka zona: Tassarolo, padina brežuljka, 300 m (nmvv), izlaganje jugozapad.
Berba grožđa: polovica rujna, ručna berba.
Način proizvodnje vina: listopad, ručna berba. Način proizvodnje vina: uklanjanje matičnjaka i drobljenje grožđa; dobiveni mošt, zajedno s kožicama grožđa, započinje fermentaciju prirodnim kvascima. Pumpanje se ponavlja više puta za izdvajanje boje i mirisa. Alkoholno vrenje nastavlja se najmanje 15 dana, a nakon povlačenja vino se drži na prikladnoj temperaturi kako bi se pogodovalo malolaktičnoj fermentaciji. Pročišćavanje je u spremnicima od nehrđajućeg čelika godinu dana.
Sadržaj alkohola: 13,5%
Ukupna kiselost: 6 g / l
Preostali šećer: 3 g / l
Boja: intenzivna rubin crvena.
Miris: intenzivne mirisne note s cvjetnim i malim preprekama.
Okus: skladan, širok, bogat ekstraktnim tvarima, svježe i uravnotežene strukture.
Poslužite s: hladnim mesom, jelima od tjestenine, crvenim mesom i onim s roštilja; to je vino koje se pije tijekom obroka.
Temperatura posluživanja: 14/16 ° C